Experten tipsar

Odla vid torka eller vattenbrist

Torka och begränsad vattentillgång behöver inte hindra dig varken från att ha växter eller att odla. Det gäller bara att tänka till lite.

Rätt växtval och en dos tålamod

Det är viktigt att välja rätt växter, det vill säga växter som i det här fallet kan hantera perioder av torka. En växt som har sitt ursprung i Amazonas kommer inte att gilla ett torrt läge. Däremot kan man tänka sig att en bondsyren, som faktiskt inte är svensk utan har sitt ursprung i områden med inlandsklimat, kan funka i vårt klimat, även i ett torrare läge.

Våga testa! Jag tycker om att dra upp plantor från frö och då blir det ofta många plantor som man ”har råd” att testa sig fram med. Min erfarenhet är att växterna många gånger är smarta nog att anpassa sig så långt det är möjligt efter de förhållanden som finns på platsen. Inom rimliga gränser, förstås. Men vi behöver ha lite tålamod med våra växter. Det kan se ut som om de har gett upp, men så behöver inte vara fallet. Ibland kan det vara så att växten håller på att anpassa sig till sitt nya läge och lägger all sin kraft på att utveckla de mest vitala delarna. Då kan det se ut som att den inte växer, medan den i själva verket samlar kraft för att kunna komma igen nästa säsong.

När det gäller att odla ätbart i torra lägen så är det inte alls omöjligt. Vanliga arter som tomater, morötter, rabarber och rödbetor funkar enligt min erfarenhet inte så bra. Men vitlök och gul lök fungerar fint, liksom majs och pumpa. Gurka fungerade förvånansvärt bra hos mig den torra sommaren 2018, men då hade jag den på friland. Överlag är frilandsodling eller öppen odling att föredra vid torka eftersom det ger rötterna utrymme att söka vatten längre ner i jorden.

Vattna smart

Det är smart att ta vara på det vatten som trots allt kommer. Ta vara på det regnvatten som samlas på taket och lagra det i en tunna. Ett sommarregn ger kanske inte så mycket i millimeter men desto mer i volym.

Om man har möjlighet till bevattning är dropp- eller svettslang ett bra val. I och med att du får vattnet där det behövs är det ett effektivt sätt att vattna på. Att vattna med spridare är lite som att elda för kråkorna, fast tvärtom eller hur man ska säga i det är fallet. Dock är det viktigt att inte bara använda droppslang i ett torrt läge hela tiden. Risken är att det blir en för hög koncentration av salter i jorden vilket kan leda till att växternas egna utjämningssystem rubbas och då kan de inte tillgodogöra sig det vatten som trots allt kommer.

Dessutom är det bättre att vattna till kvällen och inte mitt på dagen, när vattnet avdunstar.

Vad kan du göra vid vattenbrist och bevattningsförbud?

  • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser.
  • Vattna endast med vattenkanna, eller enligt de regler som är satta i din kommun.
  • Använd gråvatten. Dusch- och diskvatten från fritidsboenden är tillåtet att samla och använda till bevattning i mindre mängd. Tänk på vad du har använt för medel i vattnet.
  • Samla slattar fån vattenförbrukningen inomhus. Ett tips är att ha en tillbringare eller vattenkanna i köket så du kan hälla i de där skvättarna vatten ”som blir över” från när du fyller kaffekannan eller vattenkokaren. Eller samla upp vattnet medan du väntar på att duschvattnet ska bli lagom temperatur för dig.
  • Vattna helst tidiga morgnar eller kvällstid när avdunstningen är mindre.
  • Vattna om möjligt med lufttempererat vatten. Kallt vatten hämmar växternas rotaktivitet och därmed vattenupptaget.
  • Använd täckodling om du kan för att minska vattenavdunstningen, använd gräsklipp och annat och täck öppen jord med
  • När regnet väl kommer - samla regnvatten i tunnor och använd när du vattnar. Var beredd!
  • Glöm inte pollinatörerna! Även dessa drabbas av vattenbristen. Ställ gärna ut ett fat med vatten och se till att det finns landningsstenar eller lecakulor så att pollinatörerna inte halkar ner i vattnet.
  • Överväg att plantera växter på hösten i den mån det funkar.

Tips för nya och befintliga växter i trädgården

Ska du plantera nya växter men torkan har slagit till?

  • Doppa alltid krukodlade plantor som ska nyplanteras i en hink med vatten tills det slutar bubbla. Då blir jordklumpen vattenmättad redan före plantering.
  • Prioritera. Nyplanterade växter behöver vattnas hela första växtsäsongen men etablerade växter och gräsmattor klarar ofta att bli uttorkade och ändå komma igen.

Ha tålamod - ibland ser det värre ut än det är

Även om gulnade blad på buskar och träd kan vara skrämmande, och är ett tecken på stress, är det också ett sätt för växterna att skydda sig. Det gör de genom att minska sin avdunstning och anpassa sig, oftast har det mycket liten eller ingen långsiktig påverkan på växterna. På så sätt kan leva vidare.

Vid vattenbrist kommer växternas rötter söka sig ner och leta efter vatten. De gör dem bättre rustade nästa gång det är torrt.

Ibland vissnar perennerna ner i förtid om det blir riktigt torrt, men var lugn de brukar komma igen.
Välj växter med framtiden i åtanke, kanske är det klokt att prioritera andra egenskaper än utseende. Bäst resultat får du alltid genom att anpassa växtvalet efter de förutsättningar som finns i just din trädgård. Hur är jordmånen och läget hemma hos dig? Ta gärna hjälp av våra trädgårdsmästare för att välja rätt växter till rätt plats.

Välfungerande jord och naturens eget gödsel

Det är vid all odling bra att tänka på att jorden ska vara frisk och välfungerande. För att bygga upp en bra matjord kan man behöva jobba i flera år. Det handlar om att tillsätta organiskt material, gärna i form av naturgödsel och/eller kompost. Då skapas ett bra mikroliv så att maskar och andra mikroorganismer hjälper till att göra jorden lucker. En lucker jord innehåller små luftfickor som bidrar till att växterna kan utveckla bra rotsystem. Men överarbeta inte jorden genom att gräva i onödan, särskilt inte om du har en tung jord.

Torka i sig har ingen effekt på behovet av näring. Det krävs varken mer eller mindre. Det som är viktigt att tänka på är att välja näring som inte bränner rötterna, vilket konstgödsel kan göra om det används vid långvarig torka. Naturgödsel är mer långsamtverkande och tillför även de så viktiga mullämnena till jorden.

Rätt valda perenner – när man kommit så långt att man valt en sort som har hyfsade förutsättningar att trivas – ska inte behöva gödslas mycket alls. Förutsatt att man inte städar undan förmultnande växtdelar. Om dessa får vara kvar förmultnar de och gör att maskarna får något att leva av och ser till att belöna dig med lucker, näringsrik och fin jord. När man tänker efter så är det ju så naturens kretslopp fungerar. Ingen gödslar i naturen.

Däremot krävs det att du tillsätter gödsel om du odlar grönsaker. När du skördar plockar du också bort det som kunde blivit ett näringstillskott till jorden. Men varför inte lägga grönsaksblast och liknande på komposthögen och tillföra i ett senare skede i form av kompost?

Tips på växter för torra lägen

Välj gärna vattensnåla växter, växter som är mer eller mindre tåliga mot torka. Dessa växter brukar även vara magneter för pollinatörer.

Prydnadsbuskar

  • Björkspirea Spiraea betulifolia - Det finns en anledning till att den är så vanligt. Tålig och lättodlad i nästan hela landet (upp till zon 7).
  • Ginst Cytisus x praecox - Vintergröna skott och en otrolig blomning under tidig vår.
  • Havtorn Hippophae rhamnoides - Salt- och torktåliga med silvriga blad.
  • Perukbuske Cotinus coggygria - Rödbladig buske med purpurrosa, stora blommor i perukliknande plymer. Finns även som grönbladig variant som är något härdigare än den röda.
  • Trädgårdstok Dasiphora- Väldigt tålig och blommar hela sommaren. Finns numera i flera nyanser av gult, rosa och vitt. Anspråkslös och lättodlad som tål de flesta väldränerade jordar i sol till lätt halvskugga.

Perenner

  • Blodnäva Geranium sanguineum - Blommar rikligt och får vackert röda blad på hösten.
  • Gråbladiga växter - lavendel Lavandula angustifolia, lammöron Stachys byzantina, malört Artemisia absinthium och krypmalört Artemisia schmidtiana. Dessa gråbladiga växter brukar tåla torka bra, det är ett tips för att välja soltåliga växter - gråa toner.
  • Praktmartorn Eryngium x zabelii och rysk martorn Eryngium planum - Klassiska torktåliga växter. Praktmarton tar för sig lite mer med sina blålila blommor än den ryska, men båda har stilsäkra gråögröna nyanser som är lätt att matcha i rabatten.
  • Afghanperovskia Perovskia atriplicifolia - Torktålig växt som fungerar såväl i Kalifornien som i södra delarna av Sverige.
  • Kokardblomster Gaillardia x grandiflora - Färgglad solälskare som vill stå i väldränerad sandjord, kan fröså sig lätt så håll efter om du inte vill ha för mycket spridning.
  • Trädgårdsgamander Teucrium x lucidrys - Tacksam vintergrön halvbuske som passar utmärkt som kantväxt.
  • Stenkyndel Clinopodium nepeta - Skirt växtsätt, blommar hela sommaren. Utvecklar sig bäst i fullt soliga lägen.
  • Orange sidenört Asclepias tuberosa - Långsam men tuff och en magnet för humlorna. Undvik tunga lerjordar, då den är känslig för vinterfukt.
  • Kärleksört Hylotelephium - En klassisker som finns i flera varianter, torktålig perenn för solig plats i väldränerad och gärna sandblandad jord.
  • Blek solhatt Echinacea pallida - Kallas också Läkerudbeckia. Den är snarlik andra solhattar, men till skillnad från dem så bildar den bleka solhatten pålrötter vilket gör den torktålig och långlivad.
  • Rysslök Allium angulosum - Växer som tuvor och blommar med mängder av små, ljust rosalila stjärnlika blommor samlade i bollar. Triv i väldränerad kalkrik jord, undvik blöta jordar.
  • Solvända Helianthemum - Finns i gult, rosa och mörkt cerise-röd.Lågväxande, mattbildande perenn som passar fint i stenpartier och som marktäckare på soliga platser.
  • Lejonsvans Phlomis fruticosa och Gul lejonsvans Phlomis russeliana - Snygg, tuff och torktålig växt med ursprung i Kalifornien. Blir ett utropstecken i rabatten.