Drömmer du om en trädgård med mormorsblommor?
Den lantliga trädgårdsstilen är något som många går och drömmer om. En mormorsträdgård behöver inte vara perfekt och kanske det är just det som gör den så älskad.
Vi har ofta minnen från våra mor- och farföräldrars trädgårdar där vi lekte hela dagarna när vi var små och det var alltid solsken. Mormorsblommor bygger på gamla perenner från gamla trädgårdar. Vilka du väljer bygger på just dina minnen.
De flesta av dessa växter är väldigt lättskötta, bara de blir planterade med rätt förutsättningar. En del vill ha soligt och torrt, andra trivs bäst med lite vandrande skugga. Det viktigaste är att de regelbundet får jordförbättring genom kompost eller rabattjord.
Skriv upp vilka växter du vill ha och ta reda på vad varje växt har för växtkrav och när de blommar. Det skall helst blomma något från vår till höst. En typisk mormorsrabatt är när alla blommor blandar sig med varandra och det ser naturligt ut. Den behöver inte vara färgmatchad.
Några mormorsblommor som frösår sig och lever vidare från år till år är akleja, prästkrage, fingerborgsblomma, borstnejlika och stockros. Dessa frösår sig inte alltid på samma ställe utan de kan dyka upp lite varstans i trädgården. Har man en gång haft dessa växter så har man dem för evigt. Vill du inte att de frösår sig så knipsa bort överblommande blommor så det inte hinner bildas frökapslar. Men det är just dessa som ger det spontana utseende på rabatten.
Doftande mormorsblommor är lavendel, kantnepeta, luktpion, kaprifol, syren och rosor som även är omtyckta av humlor och fjärilar. Förslag på andra perenna mormorsblommor är riddarsporre, iris, daglilja, löjtnantshjärta och nävor. Det fina med mormorsblommor är att det är lätt att göra fina buketter av dem och det är ju en viktig del av odlandet.
Foto: Annika Christensen