Reportage

Odla grönsaker i kruka med Claus Dalby

Odla i kruka har han gjort länge, Claus Dalby. Hans arrangemang med vårblommande lök påminner om den mest välsorterade karamellbutik! Men att odla grönsaker i kruka är något han gett sig på först nyligen.

Kål. Bönor. Selleri. Fänkål. Spenat. Palsternacka. Ärtor. Rödbetor. Kålrabbi. Sugar snaps. Sparris. Claus Dalby börjar räkna upp vad han odlar i kruka.
– Och sallat förstås, men det finns ju en gräns för hur mycket sallat man orkar äta.
Han skrattar till lite och fortsätter:
– Du kan i princip odla vad som helst i kruka, bara den är stor nog. Jag har till och med bärbuskar i kruka.

Claus Dalby är en stor trädgårdsprofil i Danmark sedan många år tillbaka. Tack vare tv-program, sin utställning på Sofiero Slott och sina böcker och på senare tid sociala medier – har han blivit välkänd även här i Sverige. Hans trädgård är fylld med tät växt­glädje. Här knusslas det inte och ögonfröjden börjar redan utan­ för staketet. Vid entrégrinden bjuder han på en blommande oas i kruka. Enbart en sorts växt per kruka. Men många, många krukor.

Claus Dalby berättar att han har kommit till en punkt i livet där han har lagt om sin kost och valt att äta mera växtbaserat. Och han är inte ensam. Intresset för vad vi stoppar i oss ökar och i takt med det får vi också upp ögonen för den ätbara trädgården. Så varför inte odla egna grönsaker i kruka enligt samma princip som han har andra växter i kruka?

Alla har inte möjlighet att odla på friland eller i pall­krage. Då är odling i kruka perfekt. Man kan förstås också – som Claus Dalby – välja att odla i kruka även om man har en trädgård på 4 000 kvadratmeter.

– Jag har aldrig riktigt haft något utrymme för en köksträdgård. För mig är odling också en fråga om skönhet. När du väl börjat skörda dina grönsaker är ett köks­ land inte så snyggt längre. Men om du odlar i kruka kan du enkelt plocka undan och arrangera om allteftersom du skördar.

Claus Dalby visar att det går att ha samma inspirerande princip för grönsaksodling som för trädgården i övrigt. Det går att kombinera olika bladformer och färger, att variera höga och låga växter.
Det finns fler fördelar med att odla grönsaker i kruka. Till exempel blir det väldigt enkelt med växelbruk, det vill säga att se till att variera sig så att man inte odlar samma växt på ett och samma ställe år efter år. Det är ju bara att byta kruka. Eller vilket kärl du nu föredrar att odla i.

– Ärligt talat kan du odla i en sopsäck om du vill. Det spelar ingen större roll för växterna. Men jag personligen föredrar krukor i terrakotta eftersom det är ett naturligt material som får en härlig patina med tiden.

Claus Dalbys tips - grönsaksodling i kruka

  1. Se till att välja jord av bra kvalitet för det gör större skillnad än du kan tro. Välj gärna ekologisk.
  2. Glöm inte att gödsla ordentligt.
  3. Tänk gärna på att odla något som ger höjd. Och gärna något som blommar.
  4. Välj sorter så att du får variation på färg och bladformer. Fänkål finns exempelvis i både grön och lila variant.
  5. Lägg tid på att plantera om plantan i omgångar i större och större kruka allt efter som den växer. Det blir flera omplanteringar för en och samma planta men på det viset skapar den ett mer utvecklat rotsystem och du får en kraftigare växt.

Några favoriter i kruka

  1. Kål är en riktig ”performer”. Den finns i olika former och färger och står fint även på vintern. Skördar du inte all kål kommer det dessutom små, fina blommor på stammen som blommar på våren.
  2. Bönor och ärter ger både höjd och vacker blomning.
  3. På en skyddad och solig plats trivs tomater utmärkt i kruka.
  4. I större krukor trivs både bärbuskar och mindre fruktträd.