Reportage

Pelargoner – lär dig mer om hantverket

Plötsligt dyker de upp igen. I våra butiker eller nyss framplockade från vintervilan därhemma. Det finns mängder av pelargonsorter och en del av dessa köper Blomsterlandet varje år hos Arvidssons i Fjärås.

Fjärås Bräcka utanför Kungsbacka lockar många besökare med sina vackra vyer. Lyngnerns blanksvarta yta breder ut sig mot öster, och långt bort i väst glittrar Kungsbackafjorden och havet. I sydväst pryds sluttningarna av över hundra gravstenar från järnåldern. Men de flesta vet nog inte vilken skatt som gömmer sig under glastaken alldeles nedanför åsen.

Unga entreprenörer

Här har Arne Arvidsson och hans familj odlat blommor sedan 1960-talet.

– Vi byggde våra första växthus 1963. Maritas barndomshem låg här och hennes far upplät lite mark åt oss. Vi grävde, blandade betong och byggde allt själva, för hand.

Det nygifta unga paret började odla grönsaker. Första året odlade de tomater, andra året var det gurka, och tredje året satsade de på blommor.

– De tre första åren hade vi varken råd med dagstidning eller television.

Blommorna visade sig vara mest lukrativa, och på den vägen är det. En av deras specialiteter är pelargoner.

– Pelargonerna har alltid varit populära, men det har blivit fler pelargonnördar på senare år. Och de kan ju mer än jag!

Törstiga soldyrkare

Och han kan en hel del. Döttrarna Maria och Cecilia har tagit över verksamheten, men Arne är fortfarande aktiv i företaget. Medan vi pratar tittar han på sin datorskärm som visar tabeller med siffror. Det är den datoriserade övervakningen som ständigt rapporterar temperaturer, luftfuktighet, CO2-koncentration och ljus i växthusen.

– Pelargoner är extremt ljuskrävande, så ställ dem alltid i söderfönster. Det är helt ok att låta dem stå kvar i sin plastkruka. Huvudsaken är att du vattnar rätt. Ta gärna en daglig vattningsrunda, men gå förbi om pelargonen är blöt. Om du ställer den i en kruka med hål i botten, på fat, så ser du lättare om det behövs vatten. Och står det kvar vatten i fatet? Töm ut det! Använd glaserade fat så att fukten inte går igenom och skadar golvet eller fönsterbrädan. Ungefär en gång i veckan behöver pelargonen dessutom få gödselvatten. Köp flytande näringslösning och följ instruktionerna på flaskan bara, så blir det enkelt att dosera rätt.

Sextio år som odlare

Arne har haft några år på sig för att samla ihop sina blomkunskaper. Redan som 13-åring odlade han grönsaker och blommor som han sålde på torget i Kungsbacka. Föräldrarna var jordbrukare och hade en liten gård i Vallda.

– Fem kor, fyra grisar och 75 höns. Gården var på sex hektar. Snart har vi växthus på lika stor yta som pappa hade lantbruk.

Sedan de ursprungliga 850 kvm har Arvidssons nu kommit upp i 25.000 kvm odlingsyta, och de har sökt bygglov för 7.000 till.

– Varje gång vi har byggt nytt dröjer det inte länge förrän vi växer ur det igen. Det är fullt i växthusen året om.

Plats att växa

Hos Arvidssons börjar pelargonsäsongen i januari, då de nyrotade småplantorna anländer och genast planteras och placeras under artificiell belysning.

– Sedan tar det 11–12 veckor att göra en stor fin pelargon. Pelargoner ska ha lång stjälk och stora blommor. Därför är vi noga med att inte sätta dem för tätt.

Vi planterar dem för hand, planterar om och glesar ur genom att plocka av knoppar minst två gånger, för att de ska växa till sig.

I mars kommer Arvidssons pelargoner ut i butikerna. Vi på Blomsterlandet vet att vi alltid kan lita på deras fina kvalitet, oavsett sort. Själv har Arne svårt att välja ut någon favorit.

– Det finns ett så enormt utbud. Mårbackapelargonen är väl den mest kända, med rätta. Den blommar flitigt och blommorna står länge. Fyller upp fint i ett fönster!

Sedan finns många spännande nykomlingar, till exempel Caliente-serien. Kärlekspelargonen, som egentligen heter CALLIOPE DARK RED är fin, och sorten KAREN får riktigt stora, härliga blommor på långa stjälkar.

Arne har svar på allt

Vi får hjälp att klara ut ett antal begrepp och påstående om pelargoner. Vem passar väl bättre att klara ut vad som gäller än Arne, som har flera års erfarenhet.

1. Måste jag ha sticklingar i vatten tills de får rötter?

– Nej, det går utmärkt att sätta sticklingar direkt i jord. Men ställ dem inte under täta plastpåsar i solen, då riskerar de att ruttna i den instängda fukten och värmen. Om du har plast över sticklingarna måste du sticka hål i det.

2. Kan jag plantera pelargoner utomhus?

– Bra utepelargoner ska helst vara enkelblommande. Dubbelblommande är känsligare för regn och kalla nätter. Ett exempel på enkelblommande är TANGO QUEEN OF WIEN som blev årets pelargon 2011.

3. Om pelargonerna står ute i regnet, behöver jag vattna då?

– Jo, regnet räcker inte för att genomvattna jorden. Det räcker inte heller att duscha pelargoner.

4. Måste pelargonerna vinterförvaras?

– Nja, på vintern gulnar ju bladen och det ser inte vackert ut, men om du står ut med hur de ser ut och är sparsam med vattnet kan du ha dem stående kvar i fönstret.

5. Har du något råd till ”pelargonnördar” som redan kan allt?

– Om man överdoserar näring blir det för hög salthalt i krukan. För den som vill ha superkoll rekommenderar jag en ledningstalsmätare. Vattna ordentligt, vänta några timmar, plocka upp en näve jord ur krukan och krama ut vattnet ur jorden ner i mätaren. Den ska visa på 2–5, idealet är 3.