Orkidéer - så går det till

Att orkidéer bjuder på en fantastisk blomsterprakt som varar länge tycker nog de flesta av oss. Men hur går det egentligen till när en planta blir till färdigt exemplar?

Odlas i Europa

Utbudet av orkidéer i våra svenska butiker ökar och förutsättningarna för att hitta just din favorit har blivit betydligt större under senare år. Det är främst den långa hållbarheten och att de är lättskötta som gör orkidén så oerhört populär.

Många orkidéarter växer naturligt i Sydamerika och Asien. Men växterna vi köper är odlade på betydligt närmare håll, nämligen i Holland. Det ligger mycket arbete bakom orkidéerna som finns i butikerna. För trots att de är okomplicerade att ta hand om hemma hos oss är de inte helt enkla att odla. Kulturtiden är lång och mycket kan gå fel. Denna utmaning sporrar odlarna, att hela tiden lära sig mer och förstå hur plantorna fungerar.

 

Vandaorkidé, värmeälskande orkidé som trivs i rumstemperatur året om.

Orkidéer - en odlingsutmaning

Alla orkidéer som vi kan köpa i butikerna förökas i laboratorium med hjälp av meristem – tillväxtpunkterna från ett skott som används och som förökas i en näringslösning. Av ett enda orkidéskott blir det många nya plantor. De nya orkidéerna blir alla kopior av plantan som skottet togs ifrån.

De små plantorna växer först till sig i laboratoriet, en process som tar ca. två år. Därefter är de stora nog att bli planterade i växthusen. Orkidéerna växer inte i vanlig blomjord som de flesta andra krukväxter. Här används istället spaghnum, en slags vitmossa, eller en blandning av kokosfibrer. Varje odlare har sitt eget recept.

Småplantor av brudorkidé som kommer från laboratoriet har ännu ett år kvar att växa i växthusen innan de är salufärdiga. Fokus ligger nu på att plantorna ska bilda mycket rötter och många blad, då blir det också många blomstänglar.

För odlarna av andra sorters orkidéer finns det många utmaningar kvar under de drygt två år som återstår innan plantorna är klara för leverans till butikerna. Svårast är att få orkidéerna att blomma samtidigt. Att söka information om hur växten lever naturligt kan ibland vara till stor hjälp för att kunna styra klimatet rätt i växthusen.

Flerstänglade phalaenopsisorkidé med stödpinnar.

Fortfarande mycket hantverk

Växthusanläggningarna där orkidéerna odlas blir mer och mer avancerade. I odlingen av brudorkidéer finns bland annat automatiska sorteringssystem som delar in plantorna efter antalet blomstänglar.

Trots många tekniska finesser är det fortfarande många moment i odlingen som görs för hand. Att kruka in plantorna, sätta pinnar till stänglarna och packa de färdiga plantorna är exempel på arbetsuppgifter som görs manuellt av kunnig personal.

Hållbarhet och lättskött

De senaste tio åren har inriktningen varit ungefär samma hos orkidéodlarna: hållbarheten hos konsumenten och nya vackra färger och färgkombinationer. På vissa sorter är det svårare att få mer än en blomstängel men även gula bladspetsar är ett stort bekymmer. Detta arbetar odlarna intensivt med för att hitta rätt lösningar.

Orkidéns framtid känns ljus. Med blommans alla fantastiska fördelar som lång hållbarhet, lättskött och med en stor variation av färger kan den inte annat än fortsatt vara populär. Och vi kan bara tacka och buga, för visst är orkidén en prisvärd växt med tanke på den långa produktionstiden och allt arbete som ligger bakom.

Dendrobiumorkidéer vill ha mycket ljus men inte stark sol.

Orkidé-odlarens skötselråd

  • Ljus placering, men undvik söderfönster sommartid.
  • Trivs bäst i temperaturer mellan 15 till 25 grader.
  • Ge speciellt anpassad orkidénäring och följ doseringen på förpackningen.
  • Titta och känn på din orkidé om den är torr, vattna hellre efter behov än efter kalendern. Är rötterna fortfarande gröna och spänstiga behöver du inte vattna.
  • Sommartid kan orkidén behöva vattnas lite oftare, om de står ljust. Doppa hela krukan i vatten i cirka 10-15 minuter. Låt sedan vattnet rinna av innan orkidén ställs tillbaka i sin ytterkruka.
  • Vintertid kan det dröja längre mellan vattningarna, känn efter och titta i krukan om det finns fukt kvar och om rötterna är gråa. (Miltoniopsis gillar inte att ”bada”, vattnas hellre direkt under kranen en stund).
  • Omplantering behövs bara med 2–3 års mellanrum eller när orkidéerna håller på att växa ur sina krukor.