Murgröna inomhus - värt att veta
Ta hand om din murgröna
Murgrönan vill stå i halvskugga till skugga, aldrig i direkt solljus. Den trivs om den får stå lite fuktigt, torkar den ut för mycket kommer bladen torka ihop och plantan blir brun. För att höja luftfuktigheten mår murgrönan bra av att duschas då och då, speciellt under perioder då det är torrt och varmt.
Under sommaren trivs växten bra utomhus i ett lite skuggigare läge, och vill man kan man plantera den ute ihop med sina sommarblommor.
På hösten eller sensommaren när du ska byta dina sommarblommor mot höstplanteringar tar du upp murgrönan och planterar den i en vanlig plastkruka som du sedan kan sätta i en av dina inomhuskrukor.
När du planterar om växten planterar du den i vanlig planteringsjord eller blomjord. Är det möjligt kan man över vintern sätta plantan i ett svalare rum, runt 10-15 grader.
Visste du att..
- Murgröna finns både som krukväxt inne och trädgårdsväxt.
- Murgrönan är vedartad och kan tack vare sina kraftiga häftrötter växa lodrätt på grova väggar, murar, pelare och andra stallage.
- Murgröna hör till de växter, som har dimorfa blad, blad av två slag.
- Så länge det finns underlag att fästa vid, bildas häftrötter och bladen förblir handflikiga. Om underlaget tar slut och plantan är några år gammal, bildas blomskott utan häftrötter och med smala, elliptiska blad.
- Om du tar sticklingar av blomskotten, får du en icke-klättrande växt.
- Murgrönans blad användes förr i tiden som medicinalväxt särskilt som slemlösande vid inflammationer i andningsorganen. Nu produceras moderna mediciner med det verksamma ämnet som grund.
- Murgröna kan bli gammal, riktigt gammal, om den trivs.