Skötselråd

Monstera – krukväxt för den trendige

Denna mycket lättskötta och tåliga krukväxt har ett karaktäristiskt utseende med sina stora, flikiga och blankt gröna blad.

Just nu är monstera mycket populär och plantan syns ofta i både tidningsreportage, på textiltryck och som mönster på tapet och planscher. Så vill du skapa den rätta trendkänslan hemma gör du det med en monstera. Den är lättskött och mycket dekorativ.

Monstera hör till familjen kallaväxter och härstammar från Centralamerikas tropiska områden. Det är också därför den trivs i varm och fuktig luft. Duscha gärna din monstera ofta eller fukta luften på annat sätt, och se till att den inte råkar ut för kallt drag.

Sköt om din monstera

Vattna din monstera regelbundet, men låt den gärna torka upp lite mellan vattningarna och vattna hellre rikligt och mer sällan än att ge den lite vatten då och då. Ge din monstera krukväxtnäring regelbundet från vår till höst, på vintern mer sällan.

Var beredd på att din planta kommer breda ut sig och ta plats. Får din monstera långa luftrötter så försök led ner dem i krukans jord. Plantan dör inte av att du klipper av dem, men de har en funktion och du stympar monsteran en del genom att ta bort rötterna.

En monstera kan bli stor och gammal så tänk på att äldre plantor kan behöva stöd för sina tunga, långa stjälkar. Du kan behöva sätta i något typ av växtstöd, som en mosstock, i krukan och binda upp stjälkarna med tex jutesnöre så att de inte går av.

Placera din monstera ljust eller i lätt skugga, helst inte i direkt solljus som kan bränna de stora bladen. På sommarhalvåret kan du behöva flytta den om du har den vid ett söderfönster. Under vinterhalvåret är det inte många timmar solljus, och även om monsteran är tålig kan du med fördel ge den lite extra ljus i form av en växtbelysning. Det hjälper din monstera att hålla sig frisk och motståndskraftig mot ohyra.

Plantera om din monstera

Monsteran kan växa snabbt och innerkrukan kan bli full av rötter. Unga plantor kan du plantera om i lite större kruka nästan varje år, om du vill få en större växt. Se efter hur mycket rötter din monstera har och om det ser trångt ut i krukan. Äldre plantor planteras om mer sällan, men tillför gärna ny näringsrik jord varje år genom att byta ut det översta lagret jord i krukan.

Vill du prova att ta sticklingar från din monstera? Läs här hur du gör.

Monstera innehåller ämnen som kan vara irriterande, läs mer på Giftinformationscentralen.

Unga plantor har ofta fler hela blad från start, de flikiga bladen kommer senare. Att flikiga blad uteblir kan också bero på ljusbrist och att växten står mörkt.
Bind upp och forma din monstera efter tycke och smak. Monsteran är en djungelväxt som klättrar på andra växter i sin naturliga miljö, men inomhus i krukan behöver den lite stöd och hjälp.