Malins inspirerande palettblad
Palettblad - med färg och växtkraft
– Jag tror att palettblad har blivit populära för att de verkligen kan bli så himla stora. De växer jättesnabbt och det är roligt att se hur de tar fart. Och så är de enkla att sköta, för det mesta, säger Malin Brostad.
Palettblad har fått ett rejält uppsving på senare tid. Den gamla 70-talsfavoriten har verkligen blommat ut i inredningsreportage och vi ser den hemma hos flera influencers. Ja, blommat ut är kanske fel begrepp. Det är inte för de små blomaxen utan för de dekorativa bladen som den blivit så omtyckt (knipsa gärna bort blommorna så får bladen mer kraft att utvecklas). Det finns många olika sorters palettblad i olika färgställningar och färgkombinationer.
– Något år senare flyttade vi och i det här huset har vi som en glasveranda, ett rum med massor av fönster åt olika håll och lite lagom dragiga. Det är nästan som ett orangeri därinne. Och där satte allt fart och började växa, berättar Malin.
Så får du palettbladen att överleva vintern
Vi passar på att redan nu höra med Malin hur det går med hennes palettblad under den mörkare tiden på året, när en och annan palettbladsägare märker att växten kan börja se lite hängig ut och tappa blad. Händer det henne också?
– Ja. De ser lite dassiga ut under vintern men man får inte ge upp! Man får försöka hjälpa dem att orka ett tag till. Jag fortsätter att vattna kanske varannan dag, men så har jag ju också stora växter. Man ska kanske inte ge dem näring under vintern egentligen, men det brukar jag göra och det har funkat för mig. Ungefär en gång i månaden. De vill stå så ljust som möjligt och jag har börjat fundera på om jag ska testa en växtlampa under vintern och se om det blir bättre.
Det finns med andra ord hopp om palettbladet. En lite svacka under vintern är alltså inget ovanligt.
– När dagarna sedan börjar blir längre igen får man ge sina palettblad lite extra kärlek. Byta jord, kanske klippa ner dem lite och framåt mars så kommer de tillbaka med enorm kraft.
Vad är då Malins absolut viktigaste tips för att lyckas med palettblad?
– Det är att vattna regelbundet. Missar du det blir den ledsen och om den väl blivit uttorkad någon gång är risken stor att den aldrig återhämtar sig. Men man får förstås inte vattna för mycket heller, då kan den ruttna. Jag använder terrakottakrukor och de torkar ut fort, så man får känna sig fram lite. Mina palettblad är ständigt lätt fuktiga, men inte blöta. Och så vill de stå ljust, men inte i direkt solljus hela dagen.
Forma ditt palettblad
Det går att styra formen på sitt palettblad
Ju mer du toppar en planta, desto mer förgrenar den sig och blir som en buske. Det är en bra idé att hålla efter den eftersom alltför långa grenar kan tyngas och brytas av.
Palettblad på stam
Du kan också välja att forma den mer likt ett träd, stamma upp den. Då brukar Malin välja ut en stickling som har en rak stam och så börjar hon att plocka bort alla blad som växer ut från stammen för att bara låta en krona vara kvar
i toppen. Sedan får kronan växa till sig och därefter börjar hon att forma den genom att klippa bort blad nerifrån. Stammen fortsätter att växa så länge hon inte toppar den upptill. Ett tips är att inte satsa på för hög stam för då är risken stor att plantan välter. En blompinne kan vara bra att ha som stöd.
Lyckas med sticklingar av palettblad
Malin brukar sätta sina sticklingar i vatten och låta dem få rötter. Sedan är det dags att plantera dem i kruka. Näring brukar hon vänta med ett litet tag – det finns ju näring i jorden. Ibland sätter hon flera sticklingar i en och samma kruka, för att snabbt få en tät effekt. Hon skolar om plantorna, det vill säga planterar om dem i en större kruka, en gång innan de får bosätta sig i de stora krukor (ca 35 cm
i diameter) hon använder för att de ska få växa till sig och kunna stå stadigt när de väl växt till sig.
Skapa stilen från Malins fönsterbräda
- Använd en enhetlig bas. Malin fokuserar på palettblad i mörka toner i krukor av terrakotta.
- Addera några personliga inredningsdetaljer.
- Bryt av med någon udda växt med annan bladfärg och annat växtsätt.
- För mysfaktor; ha plats för belysning i fönstret.