Gerbera - en sol bland krukväxter
Gerberan har afrikanska rötter
För att hitta gerberans ursprung måste man bege sig till Sydafrikas guldgruvedistrikt. Det är inte svårt att föreställa sig att den var en ljuspunkt i de hårt arbetande gruvarbetarnas tillvaro. Den lär ha kommit till England för ca 100 år sedan.
Lång utveckling
Förr odlade man gerbera mest som snittblomma. De stora korgblommorna i klara färger kunde verkligen piffa upp vilken bukett som helst. Det säger nästan sig självt att man av den anledningen odlade fram sorter med långa stjälkar. När man i slutet av 1980-talet började producera gerbera som krukväxt var det just de långa stjälkarna som var en av nackdelarna med den annars så vackra krukväxten. Numera har man åtgärdat det, så att en modern gerbera inte hänger med huvudet.
Den är med all säkerhet också fri från bekämpningsmedel eftersom det finns alldeles utmärkta biologiska lösningar som dessutom är billigare att använda än de traditionella metoderna.
Numera finns alltså gerbera som krukväxt i många olika nyanser från vit via gul och orange till röd samt med blommor som kan vara enkla eller mer eller mindre fyllda. De passar bra som ensamma växter i ett ljust fönster utan direkt sommarsol, som dekoration på ett festdukat bord och kan till och med planteras utomhus på högsommaren i krukor på skyddad plats.
Skötsel
Det viktigaste är att vattna den rätt. En gerbera får varken stå och bada eller torka ut. Dränk den därför ordentligt och häll sedan bort överskottsvattnet, så att det är torrt på fatet. Känn efter med fingret innan du vattnar nästa gång. Om det översta jordlagret är torrt behöver krukväxten vatten. Under växtsäsongen kan du ge gerberan blomgödning i halv dos. På vintern ska den inte ha någon gödning alls.
Lycka till med din gerbera!
Text: Floradania