Gardenia - med doft som från paradiset
Gardenia har ett magnifikt bladverk med mörkgröna, glänsande och läderartade blad. Den trivs bäst i ett ljust eller halvskuggigt fönster. Skona den från direkt sol och låt den stå fritt och luftigt. Om allt är jämnt, både temperatur, luftfuktighet och jordvärme blir resultatet bäst.
Temperaturen bör ligga mellan 16 och 18° både i rummet och i krukan. Duscha gärna bladen eller fukta luften på annat sätt. Vattna med mjukt vatten – med pH-värde 4-4.5, eftersom växten inte tål kalk. Vattnet bör vara rumstempererat. Håll jorden lätt fuktig, aldrig blöt. Gödsla med kalkfattig näring under hela växtperioden.
Flera gånger om året kan gardenian blomma, du ser först de gröna knopparna, som långsamt sväller. De skruvar sig runt, du ser det vackra mönstret. De tar tid på sig – så lång att du nästan misströstar. Men så en dag ser du vita spiralstrimmor i knoppen – den är på väg att öppna sig.
Efter ytterligare väntan får du lön för mödan. Först känner du doften. Den är så ljuvlig, så intensiv att den fyller hela rummet, kanske mer. Bländande vit sitter den där med sina sammetslena kronblad, lite oregelbundet sammansatta. Med åldern gulnar blomman för att till sist bli sämskskinnsfärgad – men inte mindre vacker. Och sedan kommer fler blommor efterhand.
Så tar du hand om din gardenia
Se till att gardenia aldrig står för varmt. Hög värme kan minska blomningen. Kall och våt jord framkallar kloros, vilket betyder att bladen vitnar eller gulnar mellan nerverna. Samma symptom får växten, om vattnet eller jorden har för hög kalkhalt.
Unga plantor av gardenia planteras om varje vår men äldre endast var tredje eller fjärde. Jorden bör vara kalkfattig, lätt, torvrik, väldränerad och gärna med kalkfri sand iblandad.
Viktigt vid omplanteringen är, att rotklumpen kommer i precis samma höjd som den stått tidigare. Du får alltså inte täcka den med jord. Du behöver i regel inte beskära växten. Under varje blomma växer det nämligen ut två skott, som gör plantan tät och buskig — så som du vill att den ska vara.
Gardenians historia
Gardenia angusta kommer ursprungligen från Kina och Ö Asien. Sitt namn har den fått efter en amerikansk botanist och läkare, Alexander Garden, som levde 1730 till 1791.
Till Europa kom växten från Kina 1754 och här har den förädlats och utvecklats. Populariteten har gått i vågor och är för tillfället i stigande - mycket beroende på nyare, mer lättskötta sorter, som klarar sig i vårt svåra inomhusklimat.