Azaleans väg från odling till butik

Azalean är en av våra allra mest älskade krukväxter. Bakom varje planta azalea ligger ett gediget hantverk. Följ med till azaleaodlingen!

Azalea – dess historia

Azalea, då främst fönsterazalea är förädlad från trädgårdsazalea. Vildsorterna av azalea hittades på bergssluttningarna i Himalaya och Japan och togs av botaniker med till Europa. I början av 1800-talet började man förädla på dem för att få fram sorter för inomhusbruk med hållbarare blommor.

Azalea i odling samt azaleapyramider i bakgrunden.
Azalea i odling som växter sig större.

Dagens odling av azalea

Framförallt i småbyarna utanför Gent blev man framgångsrik med förädlingen och där odlas idag de flesta azaleorna. Idag finns drygt ett hundratal sorter av höst- och vårazalea. Azalean är vedartad och som ett långsamväxande litet träd. De odlas fram med mycket hantverk och erfarenhet. För att få fram nya sorter korsar man olika sorter med varandra och det tar ofta ca 10-15 år från korsning tills man har fått ut en ny sort på marknaden.

Alla azalea odlas från stickling. Sticklingen planteras direkt ner i fuktig jord och står ca 5-6 veckor under ett plasttäcke. Därefter står de mellan 0,5 – 1,5 år beroende på storlek, i växthus. De toppas 1 - 3 gånger för att grena sig. I maj till juni sätts azalean ut på fält. Där växer de till sig, sätter sina knoppar och lagrar upp energi för blomningen. På hösten tar man in dem. Höstazaleorna får sin vinterlagring i kylar och tas därifrån in till drivning. Vårazalea står i växthus för att mogna och drivas efter nyår.

Vårazalea: Michelle Marie.
Vårazalea: Kassandra

Vårazalea

Vårazalean har unika egenskaper för att kunna blomma länge under den mörka årstiden. Den sätter sina knoppar och lagrar upp energi för blomningen redan på sommaren. Efter vinterlagring drivs de fram till stora färgvisande knoppar och kan då blomma 4-5 veckor under vintern. En utslagen azalea är en vacker ”bukett” på bordet i flera veckor. Äppelblomsorter som Stella Maris, småblommande Japonicasorter som Kirin och Dolly, polkagrisrandiga sorten Sachenstern, tvåfärgade Madame Kint och den svagt doftande Thesla är några exempel på vårazalea.

Höstazalea: Madame Torch.
Höstazalea: Terra Nova.

Höstazalea

Höstazalea även kallad Vogelazalea är väldigt hållbara. De kan blomma 4-8 veckor under den mörka årstiden. De finns i ett 15-tal färger och har en stor dubbelblomma. Dessa finns i handeln från september till nyår. De populäraste sorterna är Madame Troch (vit), Terra Nova (ljusrosa), Nortlight (röd), Hulsten (vit med cerise kant). De tidigaste vogelazaleorna som säljs i slutet av augusti till september där knopparna kommer lite efterhand kan blomma ännu längre. De passar bra både inomhus och även ute innan frosten kommer. De trivs även i uterum och på balkong.

Odlarens tips

Azalean har med nya odlingsmetoder i plastkruka istället för lerkruka och moderna torvjordar blivit en av våra mer lättsköta krukväxter. Den är även en bra luftfuktare i våra ofta för torra hem.

Ställ azalean i ett fönster eller på ett bord, ju knoppigare azalea ju ljusare placering. Undvik heta element och direkt solljus.

Lite vatten varje dag är det enklaste. Vattna azalean regelbundet, häll lite vatten i botten på ytterkrukan. Låt azalean torka upp mellan vattningarna. Gärna rumstempererat vatten och ingen näring när azalean blommar.

De gamla skötselråden om att azalean ska stå nersänkt i vatten tills den slutar bubbla kan vara förödande för en azalea i plastkruka som då blir för våt.