Odla i vatten - enkelt och inspirerande
Niklas Hjelm är ordförande i den ideella föreningen Hemmaodlat. Både han och föreningen har bidragit stort till utvecklingen av den hydroponiska odlingslådan Harvy. En produkt som låter dig odla i vatten, något som är både enkelt och inspirerande.
- Allt började när jag fick lust att börja odla mina egna kryddor och grönsaker. Men jag hade ingen mark och dessutom var det oktober, berättar Niklas. På internet hittade han en föreläsning om fönsterodling och blev inspirerad att anlaägga något liknande.
- Det ledde till att jag kom att starta studiecirklar i hydroponisk odling och så småningom grundade Hemmaodlat, säger han.
Idag har föreningen ca 130 medlemmar i hela landet och intresset ökar stadigt.
Samarbete mellan entusiaster och näringsliv
Tillsammans med medlemmarna i Hemmaodlat tog Niklas fram en lösning för jordlös odling, där du odlar i vatten, och började testa den. Under en branschdag på SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Alnarp där Niklas utbildar sig till Trädgårdsingenjör träffade han Ulf Fransson från Nelson Garden. Ulf arbetar med innovation och utveckling och höll just då på med ett projekt kring hydroponisk odling av tomater.
- Våra intressen sammanföll och han bad oss testa deras lösning. Det blev ett givande samarbete mellan vår förening och Nelson Garden där de bidrog med kapital och kompetens, medan vi stod för idéer och erfarenhet, berättar Niklas. Resultatet av det samarbetet blev odlingslådan Harvy.
- Utvecklingen pågår hela tiden och vårt samarbete har bara börjat, säger han.
Odla i vatten ligger i tiden
Hydroponisk odling handlar om att man odlar i vatten, eftersom ingen jord behövs blir det mycket enklare och man får god kontroll på växternas utveckling. Niklas berättar att tekniken funnits sedan 1970-talet och är definitivt här för att stanna.
- Idag är gurka, tomat och kryddor ofta hydroponiskt odlade, men det är få som känner till det, säger han. Att odla småskaligt utan behov av markyta ligger också helt i linje med utvecklingen av hållbara, moderna städer.
Förutom att det är ett enkelt sätt att få färska kryddor, grönsaker och blommor i hemmet menar Niklas också att det fördjupar vårt förhållningssätt till mat och för oss närmare naturen.
- Det är en riktigt skön känsla att bara kunna sträcka sig efter några blad och direkt få en helt ny smakupplevelse på maten man lagar. Dessutom är det ett mysigt tillskott av grönt, säger han.
Att odla utan jord väcker experimentlustan
Idag finns pluggar som du enkelt kan använda för att odla kryddor och sallad att köpa till Harvy.
- Vi har ett breddat utbud på gång, vi tittar till exempel på er storlekar på lådan, större förpackningar av fröpluggar och belysning, säger Niklas.
- Det är väldigt roligt när människor experimenterar och testar sig fram bland det stora fröutbud som finns på marknaden. Vi har inte hunnit testa allt själva ännu men får ofta tips från kreativa hemmaodlare, fortsätter han. Salvia, bönor, kål och smultron fungerar väldigt bra. Det går också utmärkt att använda Harvy till icke ätbara växter som till exempel pelargoner och sommarblommor.
Hemmaodlat hjälper gärna den som vill börja odla, de kan svara på frågor, bolla idéer och tar gärna emot feedback.
– Som hemmaodlare är man aldrig ensam, säger Niklas. Genom att fråga kan man också hjälpa andra att få upp intresset för att odla hemma. Genom feedbacken bidrar man till fortsatt utveckling av både konceptet hydroponisk odling och produkten Harvy.
Att odla i vatten passar alla
Tack vare sin enkelhet passar Harvy allt från ovana till erfarna odlare, alla som vill ta in det gröna i hemmet.
- Det tar bara 10 minuter att komma igång, sen sköter sig odlingen i princip helt själv, säger Niklas. Hydroponisk odling passar inte bara bra i hemmet, prova gärna på kontoret eller vårdboendet. I skolan är det ett utmärkt verktyg.
- Det blir mycket enklare att förklara hur något växer när man kan visa det på nära håll, menar Niklas. Förutom biologi kan man koppla samman odling med andra ämnen som ekonomi och samhällskunskap och på så sätt ge barn en ökad förståelse för hur vi får mat på tallriken.
– Kanske väcks intresset hos de unga för att starta en egen grönsaksodling, avslutar han förhoppningsfullt.
Vill du veta mer om att odla utan jord?
På hemmaodlat.se finns mycket rolig information om hydroponisk odling, de erbjuder också kurser och föreläsningar. Du kan också prata med oss på Blomsterlandet.