Förodla som ett proffs
Gör en plan för din odling
I de norra delarna av Sverige är odlingssäsongen kort men intensiv. Här vinner man mycket på att förodla så att plantorna har kommit en bit i sin utveckling när vädret tillåter plantering utomhus. Och bor man i de södra delarna kan förodlingen vara ett sätt att hinna med flera skördar på en och samma yta.
Vi har pratat med Jacob Nilsson, växtexpert som arbetat inom Blomsterlandet i många år och numera återfinns i vår kundservice, om vad man ska tänka på för att lyckas med sin förodling.
– För det första, gör upp en plan på vad du vill odla, så grönsaker och blommor som du gillar. Sen råder jag dig till att läsa informationen som står på fröpåsen. För allt behöver inte förodlas och vissa produkter blir inte bra om man startar upp dem för tidigt, säger Jacob.
Få dina frön att gro i rätt jord och med rätt vattning
Grödor med lång utvecklingstid, som till exempel kronärtskocka, chili och jätteverbena, kräver förodling för att de ska hinna utvecklas på en säsong. Men även tomat, gurka och många kålsorter vinner på tidig sådd inomhus.
– Så gärna bladgrönsaker i olika omgångar under hela säsongen för att förlänga skördetiden. Jag sår till exempel mangold flera gånger för att ha tillgång till späda blad året om, mina barn är fullkomligt tokiga i dem, berättar Jacob.
Bäst resultat blir det om såjord, torvbriketter eller odlingspluggar används till sådderna. Detta då de har ett lågt näringsinnehåll vilket behövs för att fröplantans första, späda rötter ska klara av att etablera sig i lagom takt.
– Det bästa med torvbriketter och odlingspluggar är att de ersätter både kruka och jord, förklarar Jacob. Och för att fröet ska hållas lagom fuktigt är det en fördel med någon form av miniväxthus. Tänk på att det ska finnas möjlighet att lufta ur miniväxthuset om det bildas för mycket kondens. Annars är det nog mer en fråga om tycke och smak vid val av miniväxthus, säger Jacob.
Innan sådd ska såjorden vattnas upp, och här går det bra att använda en vanlig vattenkanna. Men sen när fröerna börjar komma upp kan en sprayflaska komma väl till pass till de späda plantorna.
– När fröerna börjar gro eller om du har sått fröer som är ljusgroende, det vill säga fröer som inte ska täckas, kan vattenstrålen från vattenkannan vara för kraftig och det slutar med att fröerna ligger hoptryckta i ett hörn av krukan. Använd då istället en sprayflaska som fördelar vattnet till en fin dusch. Sådden får sin fukt och fröerna riskerar inte flyta omkring, tipsar Jacob.
5 enkla steg - kom igång och så frön
- Använd såjord, torvbriketter eller odlingspluggar.
- Vattna upp jorden innan sådd.
- Så bara en sorts frö per kruka/odlingtråg då fröer har olika lång groningstid.
- Placera sådderna varmt, undantag kallgroende fröer.
- Minidrivhus hjälper till att bibehålla fukten tills fröerna grott.
Växtbelysning - en ljus idé till din odling
Växter med lång utvecklingstid kräver uppstart redan i januari/februari för att hinna växa till sig. Tidigt på säsongen är det en fördel att ge extra belysning då det naturliga ljuset är alldeles för svagt.
– Belys plantorna max 12 till 16 timmar per dygn. Och växtbelysning är absolut ett måste om platsen i fönsterkarmen inte räcker till och odlingstrågen måste placeras i uppvärmda garage, förråd eller på badrumsgolvet.
Just badrumsgolvet kan förresten vara en perfekt plats om du har ett värmegolv då de flesta fröer gror snabbare med värme underifrån. Självklart finns också så kallade värmemattor att köpa, dessa är avsedda speciellt för plantuppdragning, inflikar Jacob.
Plantor som får otillräckligt med ljus blir tunna och gängliga då den mesta av energin går åt till att sträcka sig efter ljuset. Med belysning blir plantorna knubbiga och för all del även lite lättare att hantera vid omskolning.
När plantorna blivit större - plantera om din frösådd
– De växtslagen som vi sår tidigt på säsongen mår bra av både en och två omskolningar. Såjordens låga näringsinnehåll räcker inte till och står plantorna dessutom för tätt mår de bra av att få lite mer plats, förklarar Jacob.
Men vad är då omskolning? Jo, en omplantering av de små, späda fröplantorna till en något större kruka med planteringsjord i. Det är svårt att ange någon exakt storlek som plantan ska ha uppnått innan första omskolningen men Jacob ger oss följande tips:
– För en tomatplanta kan det vara dags med första omskolningen när plantan är 5–8 cm hög. Oftast sträcker sig tomatplantor ganska mycket innan de första bladen, hjärtbladen, är utvecklade. Men då är tomatplantan så fiffig att om du planterar den ganska djupt, nästan så att hjärtbladen kommer i nivå med jordytan, så kommer det bildas nya rötter på stjälkbiten som hamnade under jord, förklarar Jacob.
Överlag fungerar det bra att omskola långsträckta fröplantor lite djupare för att få knubbigare plantor. Men var försiktig med gurkplantor som lätt kan drabbas av rothalsröta om stammen kommer under jordytan.
Rätt kruka till din odling
– Det viktigaste är att inte välja allt för stor kruka, den större jordvolymen kan göra det svårt för den lilla fröplantan att etablera sig. Då är det bättre att omskola en gång till och succesivt öka krukstorleken. Och att omskola i runda eller fyrkantiga krukor spelar ingen roll för plantans del.
Tänk på att efter användandet kan plast- och lerkrukor diskas ur och förvaras till nästa säsong. Bra för både förodlingen och miljön, säger en leende Jacob.
3 måsten vid förodling
- En sprayflaska underlättar oavsett om det är nysådda fröer eller späda fröplantor som ska vattnas.
- Nya eller väl rengjorda odlingstråg och krukor. Det förhindrar att förökningssvampar får fäste och slår ut de späda plantorna.
- Märk upp sådderna noga med etiketter. Annars grämer man sig lätt i efterhand.
Jacobs bästa tips för att lyckas med förodlingen
- Läs på fröpåsen.
- Var noga med att skriva etiketter, svårt att se vad som är vad när plantorna är små.
- Omskola plantorna.
- Avhärda plantorna innan plantering utomhus, annars kan de skadas av den starka försommarsolen.
Jacobs frö-favoriter
- Luktärt
- Mangold, inomhus året om
- Flera sorters chili och tomat, men även slanggurka som sedan planteras på balkongen.